DİKMEN EMEKLİLER LOKALİ, ANKARA

İnsanız (Homosapiens) ve yaş alıyoruz. Bu anlamda, kronolojik yaşlanmadan ve biyolojik yaşlanmadan bahsedebiliriz. Ancak, yaşlanmanın nerede başladığı belli değil. Yaşlılıkta meydana gelen biyolojik ve fonksiyonel değişiklikler, her insanda aynı hızda ve zamanda oluşmuyor. Hatta, aynı vücut içinde bile hücreler ve organlar aynı hızda yaşlanmıyorlar. Bu bakımdan insanları yaşlı diye bir kategoriye sokmak da doğru değil.

Dünya ülkelerindeki genel uygulamada, emeklilik yaşı 65 yaş olarak esas alınıyor. Bu yaş, Alman Şansölyesi Bismarck’ın kendinden yaşlı rakiplerini saf dışı bırakmak için çıkardığı bir kanunla belirlenmiş. Hiçbir bilimsel tarafı yok. Ülkemiz de buna uyarak, istisnalar hariç, 65 yaşını emeklilik yaşı olarak kabul etmiş. Emekli kavramı ise, yaştan ziyade ülkeye verdiği emekle ilgili olmalı. Emekliler; gerek kamu sektöründe, gerekse özel sektörde bedenen ve zihnen emek vermiş, ülkenin üretimine, sosyal ve kültürel zenginliğine katkı sağlamış insanlardır.

Toplum içindeki bu grubun farkına varan Ankara Büyükşehir Belediyesi, bu grubun bir araya gelebileceği, yaşam tecrübelerini birbirine aktarabileceği bir mekân olarak, Ankara’da 7 adet Emekliler Lokali açtı. 60 yaş üstü insanlarımız, bulundukları yere göre, bunlardan birine üye olabiliyorlar.

Ben, Dikmen vadisinin 1. Etabının girişine yakın (Çetin Emeç Bulvarı tarafı), vadinin Ayrancı yamacında bulunan Dikmen Emekliler Lokalinin üyesiyim. Bine yakın üyesi bulunuyor. Yönetici Ayşe Seçkin Özyılmaz ve personelleri Şeyda Yıldız ve Hüseyin Güler’in sağladığı lokalin samimi ortamında, yeni arkadaşlıklar ve dostluklar oluşuyor.

Bazen eski dostlar bir araya geliyor. Ancak, şurası da kesin, müthiş bir entellektüel birikime sahipler. Yılların tecrübesine sahip olan bu grubun enerjisi de yüksek, sinerjisi de. En büyüğümüz 96 yaşında. Bu emekli gençlere; lokal personeli, şefkatle, sevecenlikle yaklaşıyor ve herkese adıyla hitap edecek şekilde üyeleri tek tek tanıyor.

Lokal 9.00-17.00 saatleri arası (Pazar günü hariç) açık. Dikmen vadisinde yapılan bir yürüyüşten sonra, lokalde çayı (sınırsız ikram) yudumlarken, Vadi’nin manzarası eşliğinde, dostlarla sohbet etmenin, ya da bir kitap okumanın keyfine doyulmuyor.

İsteyen küçük atıştırmalıkları da (simit, bisküvi vs.) beraberinde getirebiliyor.

Çeşitli yerlerden temin edilen küçük bir kütüphanesi var. Bu kütüphaneye benim de biraz katkım oldu, haliyle. Vadi’nin yamacında yer alan lokal binası tek katlı. Önünde bankların bulunduğu, açık bir mekân var. Her şeyden önemlisi önündeki koca havuz, ağaçlar, çiçekler ve kuş sesleri. Kent içinde trafikten ve gürültüden uzak asude bir köşe.

Lokalde bir çok etkinlik yapılıyor. Ramazan ayı nedeniyle, Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından bir iftar yemeği verildi.

Haftanın iki günü (Salı ve Perşembe), Ersin Söğütkıran sabah vadide kısa bir yürüyüş üzerine yoga çalışması yapıyor. Pazartesi ve Çarşamba günleri de Yönetici Ayşe Seçkin Özyılmaz yüz yogası çalışması yaptırıyor.

Hafta içinde önceden bilgi verilerek, fasıl gruplarının davet edilmeleriyle müzik programları gerçekleştiriliyor.

Emeklilerimizin yaşamlarının bu yeni dönemlerine yönelik olarak konferanslar düzenleniyor. Bahar günleri yavaş yavaş geliyor. Lokal yönetimi, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığının desteği ile Ankara içi ve çevresinde günübirlik geziler planlamaya da başladı. Bugün 27 Mart’ta, Ankara’nın ilçesi Beypazarı’na bir gezi düzenlendi.

Lokal yönetimi, emeklilerimizin yaşamlarının bu yeni döneminde zihinsel ve bedensel faaliyetlerine devam edebilmelerini sağlamak için ellerinden gelen her şeyi, en iyi şekilde yapmaya çalışıyorlar. Bu nedenle, kendilerine teşekkür ediyorum.

Ayrıca, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş’ın şahsında emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum.

Bir başka yazıda buluşmak üzere esen kalın, sevgili dostlar.

GÖRSELLER: https://photos.app.goo.gl/cKAdP88ySSBjEhvX8

3 comments

  1. Gerçekten nefes alınacak sohbet edilecek bir mekan…çayı nefis görevliler güleryüzlü daha ne olsun bizler için güzel bir nimet teşekkürler ABB ..teşekkürler Mansur Yavaş varol herkesin başkanı

    Liked by 1 kişi

Yorum bırakın